Pietne stretnutia za obete konfliktu na Blízkom východe budú aj na Slovensku

04.08.2006 Celý región

Bratislava 4. augusta (TASR) - Pietne stretnutia venované obetiam porušovania medzinárodného humanitárneho práva v konflikte medzi Hizballáhom a Izraelom, ktoré organizuje Amnesty International po celom svete, sa uskutočnia v pondelok 7. augusta aj na Slovensku.

Občania môžu prísť zapáliť kahanček a vyjadriť tak solidaritu s obeťami o 19. hodine v Prešove na Hlavnú ulicu a Bratislave na Hodžovo námestie. Posolstvom stretnutí je okamžité zastavenie bojov z humanitárnych dôvodov, zastavenie akýchkoľvek dodávok zbraní do oblasti a vyjadrenie solidarity obetiam a ich rodinám.
Po devastujúcom útoku na Kanu AI žiada okamžité zastavenie bojov. Organizácia vyzýva obe strany konfliktu, aby civilnému obyvateľstvu umožnili prístup k humanitárnej pomoci. Podľa AI je nevyhnutné zabrániť ďalším obetiam na životoch civilistov a útokom, ktoré porušujú medzinárodné humanitárne právo. V mnohých prípadoch je odôvodnené sa domnievať, že boli spáchané vojnové zločiny, upozorňuje AI. "Je zahanbujúce, že vlády, ktoré majú vplyv na Izrael a Hizballáh a môžu pomôcť túto krízu ukončiť, naďalej uprednostňujú svoje politické a vojenské záujmy pred ochranou civilného obyvateľstva, " povedala generálna tajomníčka AI Irene Khan.
TASR poskytla informácie tlačová hovorkyňa Amnesty International na Slovensku Ingrid Králová.
 

Vyberte región